TERKINI
Bisnes BIZ Dalam Negara

Khazanah tingkatkan pegangan di TM

May 22, 2020 10:10 am – Arman Danial

KUALA LUMPUR (22 Mei): Khazanah Nasional Berhad telah menyelesaikan pembelian 172.3 juta saham dalam Telekom Malaysia Bhd (TM) pada harga RM4.27 sesaham, meningkatkan hasil kasar sebanyak RM735.7 juta.

Dalam satu kenyataan, Khazanah mengatakan harga penempatan mewakili diskaun 3.61% kepada harga pasaran penutupan sebanyak RM4.43 pada 21 Mei.

“Pembelian saham adalah sebahagian dari penyusunan ulang portfolio Khazanah secara keseluruhan, dengan hasil yang akan digunakan untuk pelaburan baru di masa depan dan untuk mempelbagaikan aset Khazanah.

“Dengan permintaan pasaran yang kuat untuk syarikat blue chip di Malaysia, penempatan saham membolehkan Khazanah meningkatkan daya tarikan dan menambah daya tarikan TM sebagai tempat pelaburan yang baik,” katanya.

Khazanah berkata dana jangka panjang domestik, pelabur institusi asing dan pelabur institusi sedia ada mengambil bahagian dalam pembelian saham.

Dikatakan pelabur institusi domestik terdiri daripada sebahagian besar pembeli.

Pembelian saham adalah berkaitan telekomunikasi terbesar di Malaysia dan ketiga terbesar di Asean setakat ini, pada tahun ini, katanya.

CIMB dan Credit Suisse adalah bookrunners untuk pembelian saham ini – The Edge

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia