TERKINI
Bisnes Luar Negara Undang-Undang

Senat lulus halang syarikat China di bursanya

May 21, 2020 9:27 am – Aliff

(21 Mei): Senat meluluskan undang-undang pada Rabu lalu yang boleh menyebabkan syarikat-syarikat China seperti Alibaba Group Holding Ltd. dan Baidu Inc. dilarang disenaraikan di bursa saham A.S. di tengah hubungan yang semakin tegang antara dua ekonomi terbesar di dunia.

RUU itu, yang diperkenalkan oleh Senator John Kennedy, seorang Republikan dari Louisiana, dan Chris Van Hollen, seorang Demokrat dari Maryland, telah disetujui dengan persetujuan sebulat suara dan akan meminta syarikat untuk mengesahkan bahawa mereka tidak berada di bawah pengaruh kerajaan asing.

Sekiranya syarikat tidak dapat menunjukkan bahawa ia tidak berada di bawah kawalan tersebut atau Lembaga Pengawasan Perakaunan Syarikat Awam tidak dapat mengaudit syarikat tersebut selama tiga tahun berturut-turut untuk menentukan bahawa syarikat itu tidak berada di bawah kawalan kerajaan asing, sekuriti syarikat akan dilarang berurus niaga di negara AS

“Saya tidak mahu masuk ke Perang Dingin yang baru,” kata Kennedy di dewan Senat, sambil menambahkan bahawa dia ingin “China berniaga berdasarkan peraturan.”

“Syarikat yang disenaraikan secara terbuka harus dipegang pada piawaian yang sama, dan undang-undang ini membuat perubahan untuk perniagaan yang adil dan memberikan ketelusan kepada pelabur yang mereka perlukan untuk membuat keputusan yang tepat,” kata Van Hollen dalam satu pernyataan. “Saya bangga dapat berjaya melakukannya hari ini dengan sokongan bipartisan yang luar biasa, dan saya menggesa rakan sekerja kami untuk bertindak cepat.”

Sebagai tanda sokongan luas terhadap tindakan itu, Wakil Brad Sherman, seorang Demokrat California di Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan House, memperkenalkan tindakan baru di ruangan itu. Sherman mengatakan dalam satu kenyataan bahawa Nasdaq memutuskan minggu ini untuk menghapuskan Luckin Coffee yang berpangkalan di China setelah para eksekutif syarikat itu mengaku membuat penjualan $ 310 juta antara April dan Disember 2019.

“Saya memuji rakan-rakan Senat kami untuk bergerak menangani masalah kritikal ini,” kata Sherman. “Sekiranya undang-undang ini sudah masuk ke dalam undang-undang, pelabur A.S. di Luckin Coffee kemungkinan akan mengelakkan kerugian berbilion dolar.”

Para pemimpin dewan membincangkan undang-undang itu – dan rang undang-undang yang diluluskan Senat untuk memberi sekatan kepada pegawai China atas pelanggaran hak asasi manusia terhadap minoriti Muslim – dengan ahli parlimen dan anggota jawatankuasa yang berkaitan, kata seorang pembantu Demokrat.

Ukuran Senat – S. 945 – adalah contoh peningkatan dorongan bipartisan terhadap China dalam Kongres yang telah menimbulkan isu perdagangan dan isu-isu lain. Ini telah diperkuat terutama oleh parti Republikan ketika Presiden Donald Trump berusaha untuk menyalahkan China sebagai penyebab utama dalam pandemi koronavirus.

 

Dalam beberapa minggu terakhir, penggubal undang-undang GOP melepaskan sejumlah undang-undang yang bertujuan menghukum China kerana tidak lebih cepat menggunakan maklumat atau proaktif dalam menyekat perjalanan ketika koronavirus mulai menyebar dari wilayah Wuhan, di mana ia pertama kali dikesan.

Kennedy memberitahu Fox Business pada hari Selasa bahawa rang undang-undang tersebut akan berlaku untuk bursa A.S. seperti Nasdaq dan Bursa Saham New York.

“Saya tidak akan berpaling dari Parti Komunis China sekiranya mereka mati dua hari,” kata Kennedy. “Mereka menipu. Dan saya mempunyai rang undang-undang untuk menghentikan mereka daripada menipu. ”

Yang menjadi persoalan besar ialah penolakan lama China untuk membenarkan PCAOB memeriksa audit syarikat yang sahamnya berdagang di Bursa Saham New York, Nasdaq dan platform A.S. lain. Pemeriksaan oleh agensi yang berdikari, yang berdiri bersama kepentingan Kongres pada tahun 2002 sebagai tindak balas terhadap skandal perakaunan Enron Corp., bertujuan mencegah penipuan dan kesalahan yang boleh menghapuskan pemegang saham.

Sejak itu China dan A.S. berselisih dalam isu ini walaupun syarikat termasuk Alibaba dan Baidu telah mengumpulkan berjuta-juta dolar menjual saham di pasaran Amerika. Persengketaan perdagangan lama yang meningkat ini muncul tahun lalu ketika Washington dan Beijing bertengkar dengan isu perdagangan dan ekonomi yang lebih luas, dan beberapa Pegawai di White House telah mendesak Trump untuk mengambil garis keras dalam pemeriksaan audit.

Minggu lalu, Trump mengatakan dalam wawancara di Fox Business bahawa dia “melihat” syarikat China yang berdagang di bursa NYSE dan Nasdaq tetapi tidak mengikuti peraturan perakaunan A.S. Namun, dia mengatakan bahawa tindakan keras boleh menjadi kerugian bagi negara dan hanya mengakibatkan syarikat berpindah ke bursa di London atau Hong Kong.

Walaupun bukan secara teknikal milik kerajaan, PCAOB diawasi oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Keupayaan untuk memeriksa audit firma China yang tersenarai di A.S. pasti akan muncul di meja bulat yang diadakan oleh SEC pada 9 Julai mengenai risiko melabur di China dan pasaran baru muncul.

Senator Kevin Cramer, Tom Cotton, Bob Menendez, Marco Rubio dan Rick Scott juga merupakan penaja rang undang-undang tersebut. Rubio memuji pernyataan rang undang-undang Kennedy-Van Hollen dan mengatakan ia merangkumi aspek rang undang-undang serupa yang diperkenalkannya tahun lalu.

“Saya bangga bekerjasama dengan Senator Kennedy mengenai undang-undang penting ini yang akan melindungi pelabur runcit dan pesara Amerika dari pelaburan berisiko dalam penipuan syarikat China yang tidak jelas yang disenaraikan di bursa AS dan berdagang di pasaran bebas,” kata Rubio dalam kenyataan. “Sekiranya syarikat China mahukan akses ke pasaran modal A.S., mereka mesti mematuhi undang-undang dan peraturan Amerika untuk ketelusan dan kebertanggungjawaban kewangan.”

Menurut SEC, 224 syarikat tersenarai A.S. yang mewakili lebih dari $ 1.8 trilion dalam permodalan pasaran gabungan terletak di negara-negara di mana terdapat halangan untuk pemeriksaan PCAOB seperti yang diwajibkan oleh undang-undang ini.

 

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia