TERKINI
Bisnes KEWANGAN TEKNOLOGI

Green Packet bersedia untuk digital bank

May 21, 2020 10:28 pm – Aliff

DUA bulan setelah kembali menerajui GREEN PACKET BHD, C.C. Puan meletakkan visinya untuk kumpulan itu – untuk menjadi institusi kewangan digital dengan beberapa pertimbangan.

Ideanya juga untuk menjadikan Malaysia standard tertinggi untuk penyertaan kewangan di rantau Asean.

Beberapa pekerja berasa ragu-ragu. Mungkinkah telco seperti Green Packet benar-benar bersedia di ruang kewangan dengan begitu besar?

Imbas kembali pada bulan September 2019. Melangkah pantas ke hari ini, dan pendekatan berani Puan telah memberi keyakinan kepada Green Packet bahawa ia dapat memperoleh lesen perbankan digital di Malaysia.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa Green Packet patut terima lesen tersebut.

Minggu lalu, Green Packed mengumumkan usaha sama dengan syarikat gergasi Internet China, Tencent sebagai rakan kongsi tempatannya untuk produk e-KYC yang membolehkan AI.

Ini mungkin terdengar seperti banyak teknologi untuk yang belum pasti, tetapi ada dua cara penting dari perjanjian ini.

Salah satunya ialah Tencent memiliki WeBank, bank digital teratas di China yang sejak penubuhannya pada tahun 2014 telah memimpin ruang dari segi kualiti aset, keuntungan dan pulangan ekuiti.

WeBank juga merupakan kisah kejayaan dalam penggunaan teknologi dalam perbankan digital; terutamanya dalam menangani 98% pertanyaan pelanggan dan penyelesaian pengecaman wajah eKYC telah memenuhi lebih daripada 640 juta permintaan pengesahan identiti.

Kedua, KYC atau “kenal pelanggan anda” adalah dasar penting dalam perbankan hari ini, lebih-lebih lagi dengan pemain baru ke pasaran yang perlu membuktikan kepada pengawal selia perbankan bahawa sistem mereka menggunakan teknologi terbaru untuk menyingkirkan penggubahan wang haram yang memasuki sistem perbankan.

Green Packet hampir berjaya mencapai impian perbankan digital ini.

Ini adalah firma teknologi tempatan pertama yang dilesenkan oleh Bank Negara Malaysia untuk membina penyelesaian ewallet “berlabel putih” / white label untuk perusahaan Malaysia. Perkhidmatan ini sudah menggerakkan jenama seperti Petronas ‘Setel, penyelesaian pembayaran bahan bakar yang terdapat di lebih daripada 700 stesen minyak Petronas di seluruh negara.

Lebih mengagumkan adalah bahawa Green Packet telah mengukuhkan kedudukannya dalam satu kumpulan bank kecil di Malaysia – pasaran pelajar.

Ini memberi kuasa kepada sistem pembayaran di dua universiti awam yang besar, yang membolehkan pelajar membuat pembayaran digital dari ewallet mereka untuk makanan dan buku.

(Dari kiri) KiplePay CEO Kay Tan, Bank Islam CEO Mohd Muazzam Mohamed and PTPTN CEO Ahmad Dasuki Abdul Majid di majlis pelancaran KipleUNI programme pada Februari 2020 lalu.

Mendigitalkan pembayaran pinjaman pelajar dan pembayaran zakat juga berjaya diuruskan. Green Packet bekerjasama dengan Bank Islam, bank Islam terbesar di negara ini, dalam usaha ini, satu lagi tanda kumpulan ini memasuki dunia perbankan tempatan.

Tumpuan pasaran pelajar bukanlah satu-satunya kejayaan Green Packet yang dibanggakan. Green Packet telah menjadi rakan kongsi fintech untuk memudahkan pengeluaran dana di bawah beberapa program kebajikan negeri.

Baru-baru ini, Green Packet membina platform digital untuk Gabungan Pedagang Kecil Melayu untuk membolehkan 20,000 peniaga dan peniaga bazarnya meneruskan perniagaan semasa wabak tersebut.

Bagi Puan, perjalanan ke institusi kewangan digital adalah kemajuan semula jadi dari apa yang telah syarikat lakukan pada hari pertama.

“Sekiranya anda mengikuti perjalanan kami, anda akan melihat bahawa misi kami adalah untuk membawa inovasi digital yang meningkatkan kehidupan kepada orang ramai.

“Kami telah membina ekosistem untuk ini dengan jenama Kiple kami. Mendapatkan lesen bank digital akan membolehkan kami membuka lebih banyak perkhidmatan kewangan untuk pangkalan pengguna kami, ”kata Puan, yang merupakan pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Green Packet.

Green Packet juga memiliki catatan prestasi beroperasi di ruang yang dikendalikan, setelah membangun dari awal jaringan telekomunikasi seluruh negara dalam dua tahun setelah memperoleh lesen 4G dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2007.

Green Packet menjamin pengendali telefon bimbit terbesar di Korea Selatan SK Telecom Co Ltd sebagai rakan kongsi dalam projek itu.

“Kami telah menunjukkan kemampuan kami untuk mengumpulkan dana, bermitra dengan nama global, dan membangun dan mengoperasikan rangkaian telekomunikasi di seluruh negara. Kami menjimatkan modal sebanyak RM2 bilion dan menjadikan Ebitda positif dalam masa lima tahun, ”kata Puan.

Setelah berjaya keluar dari perniagaan itu, Green Packet berpindah ke ruang fintech.

Ia juga mempunyai usaha penting ke arena proptech, dengan pengenalan plat nombor yang menjadi popular di kalangan pemilik bangunan di Malaysia.

Di bawah bahagian proptech ini, Green Packet baru-baru ini melancarkan rangkaian produk di bawah kempen We Are Ready, yang bertujuan untuk mendorong perniagaan Malaysia menerapkan norma baru untuk mengikuti pandemi Covid-19.

Langkah itu sebenarnya adalah risiko yang dikira berbaloi. Sekiranya berjaya, ini akan membuktikan bahawa Green Packet mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan produk dan perkhidmatannya dengan cepat agar sesuai dengan keperluan pasaran, sifat yang dicari oleh pelabur baru ketika menilai permulaan syarikat.

“Dengan adanya wabak Covid19 ini, kami bekerja sepanjang waktu untuk menggunakan semula penyelesaian kami untuk memenuhi keperluan perniagaan seiring dengan kemelesetan,” kata Puan.

KipleLive memperkenalkan pengimbasan termal, ID wajah dengan topeng, pendaftaran pelawat untuk membantu pengesanan kenalan, dan perisian untuk menguruskan daftar pekerja, menjadualkan aktiviti pembasmian kuman dan menambah keperluan komunikasi.

Secara semula jadi, penyelesaian KipleLive akan menghubungkan ke sistem pembayaran digital kumpulan. Langkah ini membuka jalan untuk memperluas kumpulan sasarannya untuk penyelesaian fintech, sehingga memperkuat minatnya terhadap ruang perbankan digital.

Dan dengan kemampuannya untuk mencari nama global yang dinilai tinggi sebagai rakan kongsi, kemungkinan besar Green Packet akan mengambil jalan konsortium ketika ia berusaha untuk mendapatkan lesen bank digital di Malaysia. Tencent dan WeBank tidak boleh dikesampingkan sebagai rakan berpotensi. Begitu juga dengan Bank Islam.

“Konsortium adalah cara yang tepat ketika menawar lesen bank digital untuk membawa kepakaran, sumber daya dan hubungan pengguna pelbagai pihak. Green Packet sedang menilai platform ini dan kami bersiap sedia, ”kata Puan.

 

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia