TERKINI
Bisnes BIZ

Kipple Pay membantu peniaga atas talian kembali bernafas

May 20, 2020 11:18 am – Zulkiflee Azmee

KiplePay, sistem pembayaran e-wallet di bawah Green Packet Bhd, telah memperkenalkan pelbagai ciri-ciri yang bertujuan untuk membantu pedagang mematuhi prosedur operasi standard ketat (SOP) semasa Perintah Kawalan Gerakan bersyarat (PKPB).

Ketua Pegawai Eksekutif kiplePay Kay Tan mengatakan perniagaan menghadapi penurunan penjualan yang ketara sejak permulaan PKP pada bulan Mac. Walaupun sekarang mereka diizinkan untuk beroperasi, mereka harus mematuhi SOP yang menarik perhatian mereka daripada menjana penjualan yang cukup untuk menampung operasi mereka.

“Sebilangan besar perniagaan ini terpaksa melepaskan kakitangan untuk terus bertahan. Ini bermakna mereka tidak memiliki modal insan yang cukup untuk mematuhi PKP yang ketat, yang merangkumi semua kakitangan dan pelanggan mengisi borang pengisytiharan kesihatan dan memastikan jarak sosial di premis, ”kata Tan.

Dengan menggunakan kiplePay, pemilik perniagaan dapat meminimumkan keperluan anggota staf mereka untuk mengambil pesanan dan menangani pembayaran secara fizikal. Pelanggan yang makan, misalnya, boleh membuat pesanan dan membuat pembayaran melalui kod QR di atas meja tanpa perlu berinteraksi dengan mana-mana kakitangan. Sementara itu, pelanggan yang membawa pulang atau mengambil sendiri dapat memesan dan membuat pembayaran awal, hanya datang untuk mengambil pesanan mereka ketika diberitahu.

Selain membenarkan anggota kakitangan mengisi borang pengisytiharan kesihatan secara digital, aplikasi pedagang kiplePay juga membolehkan pemilik perniagaan mengehadkan bilangan pelanggan dan menegakkan jarak sosial di kalangan pelanggannya. “Kami ingin membantu pedagang kami membiasakan diri dengan yang baru. Dengan menggunakan aplikasinya, pemilik perniagaan tidak perlu bimbang tentang kepatuhan dan sebaliknya boleh fokus untuk kembali beroperasi, ”kata Tan.

Pada awal PKP, kedai runcit tidak dibenarkan beroperasi dan kebanyakan kedai makanan dan minuman bergantung pada penghantaran untuk menghasilkan penjualan. Mengambil kesempatan dari situasi itu, terdapat lonjakan yang ketara dalam jumlah penjual media sosial sejak beberapa bulan terakhir, kata Tan. Walaupun penjual ini dapat memperoleh pendedahan yang cukup besar dengan mempromosikan perniagaan mereka di saluran seperti Facebook, Instagram dan Whatapps, mereka bergelut dengan sistem inventori dan pembayaran, katanya.

“Prosesnya tidak begitu mudah. Setelah pelanggan membuat pesanan, penjual biasanya akan meminta mereka untuk memindahkan pembayaran mereka ke akaun bank. Pesanan hanya akan diproses setelah pelanggan menghantar bukti pembelian mereka, yang mungkin memerlukan sedikit masa, ”kata Tan.

Untuk mengatasi masalah ini, kiplePay telah mengembangkan Pembayaran 1-Klik, sebuah ciri yang membolehkan pedagang membuat portal web dengan semua maklumat mengenai unit penyimpanan stok (SKU) mereka. Apabila pelanggan menghubungi mereka untuk membeli produk tertentu, pedagang boleh pergi ke portal, mengambil pautan ke halaman pembayaran SKU dan mengirimkannya kepada pelanggan.

Melalui pautan ini, pelanggan dapat memilih alternatif pembayaran untuk menyelesaikan pembelian, baik dengan menggunakan perbankan dalam talian atau kad kredit dan debit. Pedagang akan diberitahu apabila pembayaran diterima. Mereka kemudian dapat mulai menyiapkan pesanan untuk pengiriman atau pengambilan sendiri oleh pelanggan.

“Kami juga berusaha mengintegrasikan portal dengan rakan kiriman sehingga menjadi lebih mudah bagi pedagang untuk menangani pesanan. Apabila ini selesai, peniaga boleh memberi tumpuan untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka dan mempromosikan perniagaan mereka di saluran media sosial pilihan mereka sementara kami membantu yang lain. Tujuan kami adalah untuk membantu pemilik perniagaan kecil meningkatkan penjualan mereka dan meningkatkan kecekapan operasi, ”kata Tan.

Ciri Pembayaran 1 Klik memberikan lebih keyakinan kepada pembeli dan penjual kerana urus niaga dapat dikesan dan dalam masa nyata, kata Tan. “Trend lain yang kita lihat dalam talian adalah peniaga menjual barang mereka melalui Facebook Live, membiarkan penonton mereka menawar harga terbaik. Biasanya, pembeli yang memenangi tawaran akan diminta untuk memindahkan wang tersebut kepada penjual.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia