TERKINI
BIZ Dalam Negara KEWANGAN

Ramai tidak boleh bayar hutang, tetapi sistem bank tetap utuh

May 16, 2020 9:46 am – Zairi Lee

Ekonomi tempatan dijangka menguncup tahun ini dengan aktiviti perniagaan hampir terhenti sejak permulaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac. Negara ini telah kehilangan pendapatan sekitar RM63 bilion sejak itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Jumaat lepas.

Walaupun perniagaan menantikan penghapusan beberapa sekatan di bawah PKP minggu ini, mereka tidak akan cepat pulih kerana pengguna masih berhati-hati untuk keluar dari kediaman mereka.

Oleh yang demikian, perlu dipertimbangkan apa yang akan terjadi setelah 30 September, ketika moratorium pinjaman automatik diperluas kepada perniagaan dan individu berakhir. Adakah kita akan melihat lebih banyak kerugian dalam masa terdekat?

“Dalam lingkungan ini, ya, kita seharusnya melihat NPL (Non performing loan atau pinjaman tidak berbayar) meningkat kerana akan ada perniagaan yang akan terus menghadapi kesulitan,” kata wakil gabenor Bank Negara Malaysia, Jessica Chew.

Walaupun begitu, dia menunjukkan bahawa tahap NPL untuk sistem perbankan berada pada tahap sejarah yang rendah sekarang. Pada akhir Februari 2020, nisbah pinjaman terjejas kasar untuk sektor perbankan berada pada 1.57%.

“Dengan meningkatnya NPL tetapi back up dan sistem sokongan bank masih kuat, sistem ini dapat bertahan dengan baik untuk menguruskan cabaran,” kata Chew.

Dr Yeah Kim Leng, profesor ekonomi di Sunway University Business School, percaya bahawa kadar tunggakan mungkin sedikit meningkat walaupun dalam tempoh moratorium pinjaman, dan berpotensi melonjak setelah berakhir.

“Ketika kegiatan sosial dan bisnes ditutup dan pergerakan dibatasi untuk menyekat penyebaran virus, kehilangan pendapatan dan pemberhentian perniagaan dijangka akan menyumbang kepada kenaikan tidak bayar pinjaman.

“Kelalaian atau kegagalana membayar cenderung meningkat setelah tempoh moratorium, terutama jika syarikat atau individu yang terlalu banyak tidak dapat terus membayar hutang mereka kerana kerugian dan kelembapan perniagaan yang berterusan,” kata Yeah. Dia menambahkan, bagaimanapun, bahawa ujian tekanan oleh bank pusat telah menunjukkan bahawa sistem perbankan dapat menyerap kerugian tersebut jika terjadi.

Laporan 2H2019 Financial Stability Review (FSR) oleh Bank Negara yang dikeluarkan pada bulan Mac menunjukkan bahawa tahap hutang isi rumah telah meningkat hingga 82.7% daripada produk domestik kasar berbanding 82.2% daripada KDNK pada akhir bulan Jun tahun lalu. Sementara itu, tahap hutang korporat turun ke 99.4% daripada KDNK.

Namun, seberapa tinggi kadar kegagalan membayar hutang akan menjadi persoalan yang tidak dapat dijawab oleh siapa pun.

Bank Negara, kata Chew memberi komen bahawa “sangat sukar untuk diramalkan” berapa tinggi tahap NPL pada tahap ini, tetapi dia yakin akan ada lebih banyak penglihatan dan pandangan mengenai keadaan dalam beberapa bulan.

“Tetapi kita pasti tidak menjangkakan kemerosotan akan meningkat ke tahap yang akan mengancam kestabilan kewangan, atas semua sebab yang telah kita sebutkan sebelumnya. Back up yang kuat, kualiti rekod pinjaman yang lebih baik dan pengaturan institusi tersedia untuk menguruskan risiko kegagalan bayar.

“Semua ini akan menjadi faktor kritikal dan mereka meletakkan kita dalam kedudukan yang kuat untuk menguruskan sebarang kesan daripada NPL,” jelasnya.

Walaupun terdapat risiko tunggakan yang lebih tinggi, Chew menunjukkan bahawa peminjam korporat telah terbukti mempunyai nisbah liputan faedah yang secara ourata 4.6 kali pada akhir tahun 2019, berdasarkan tinjauan yang dilakukan sebelum peningkatan Covid- 19 keadaan. Dia mengatakan bahawa ini berada di atas tahap berhemah, yang biasanya sekitar dua kali.

Malah segmen yang ditandai oleh bank pusat menghadapi risiko kredit tinggi – seperti minyak dan gas, minyak sawit, pembinaan, runcit borong dan perdagangan – mencatatkan nisbah liputan faedah melebihi tiga kali ganda.

“Jelas, gambaran itu mungkin berubah kerana cabaran yang kita hadapi tetapi mereka menghadapi krisis berdasarkan matriks ini dengan kewangan yang cukup sihat. Sekarang, ini mengenai bagaimana mereka menyesuaikan diri, ”Chew menyatakan.

Sektor perusahaan kecil dan sederhana, yang menjadi perhatian sejak awal MCO, telah menunjukkan peningkatan dari segi profil kreditnya selama ini.

“Beberapa tahun yang lalu, kira-kira 4%; kini nisbah penurunan nilai adalah sekitar 2.7% untuk sektor ini. Tetapi, ini sebelum Covid-19, ”katanya.

Mengenai sektor isi rumah, laporan FSR menyatakan bahawa aset isi rumah terus melebihi hutang. Sementara itu, hutang berisiko dari sektor ini tetap rendah di sekitar 5.2% daripada jumlah hutang isi rumah.

Oleh kerana ramai yang ragu-ragu untuk melihat kesannya selepas 30 September, harapannya adalah bahawa sistem perbankan akan terus berjalan seperti mesin yang sudah banyak minyak, dengan segala yang ada.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia