TERKINI
Dalam Negara

Virus memecah belah lebih merbahaya – Sultan Johor

May 14, 2020 3:15 pm – Kamal Hafiz

SKANDAR PUTERI (14 Mei): Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, hari ini memerintahkan agar semua ADUN Johor bekerjasama untuk menolong rakyat di tengah-tengah wabak Covid-19.

Seri Paduka mengatakan ini bukan masanya untuk para ADUN untuk terus terlibat dalam perang kata-kata untuk kepentingan politik atau peribadi kerana tingkah laku seperti itu hanya akan membawa kepada penciptaan virus yang lebih berbahaya – virus yang memecah-belah.

“Virus (memecah belah) nampaknya telah merebak di kalangan pemimpin politik kita dengan perjuangan mereka untuk berkuasa, menyebabkan kebimbangan masyarakat besar dan mengancam kestabilan politik dan pertumbuhan ekonomi negara.

“Pemimpin yang dijangkiti virus ini akan kehilangan diri mereka sendiri (dalam mengejar keuntungan peribadi) dan tidak akan peduli dengan rakyat selagi mereka mendapat apa yang mereka mahukan,” kata Sultan ketika menghormati upacara pembukaan Sesi Ketiga Johor ke-14 DUN di Bangunan Sultan Ismail, di sini hari ini.

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim turut hadir.

Sultan Ibrahim bertitah bahawa virus pemecah belah dapat disebarkan dengan mudah melalui media sosial, dibantu oleh ejen media dan pasukan siber yang keluar untuk menimbulkan isu sensasi untuk memacu kebencian di kalangan pemimpin politik dan rakyat.

Dalam hal ini, Kebawah Duli Yang Maha Mulia menyatakan harapan agar virus tersebut dapat dibendung untuk menjaga keharmonian dan perpaduan masyarakat yang telah ada sejak sekian lama.

Sebagai pemimpin yang dipilih oleh rakyat, Sultan Ibrahim juga berharap agar semua ADUN menunjukkan teladan yang baik dengan menjaga adab dan tatasusila semasa persidangan supaya Dewan Undangan Negeri Johor menjadi teladan kepada orang lain.

“Sekarang ini, kita masih berada di bawah Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (PKPB) yang diwartakan oleh kerajaan pusat untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“Namun, saya masih perlu meminta persidangan Dewan Undangan Negeri untuk memenuhi syarat di bawah Fasal 23, Bahagian Kedua Perlembagaan Johor yang tidak membenarkan sidang DUN dikosongkan selama enam bulan dari persidangan sebelumnya,”

“Oleh itu, persidangan mesti diadakan untuk waktu sesingkat mungkin dan kemudian ditangguhkan ke kemudian hari apabila keadaan kembali normal,” katanya.

Sementara itu, Sultan Ibrahim juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada barisan depan dan semua pihak yang terlibat dalam menangani Covid-19, serta kepada kerajaan persekutuan dan negeri yang telah memberikan bantuan yang diperlukan dalam menghadapi cabaran yang tidak dijangka.

“Memang, pencegahan lebih baik daripada mengubati, jadi saya mendesak semua orang untuk mengambil tanggungjawab untuk memastikan kesihatan diri dengan menerapkan norma-norma baru, seperti memerhatikan jarak sosial dan memakai topeng muka ketika berada di tempat awam,” kata Sultan.

Seri Paduka mengatakan dia percaya bahawa dengan kerjasama dan semangat ambil berat satu sama lain, semua pihak akan dapat mengatasi wabak tersebut.

“Marilah kita berdoa kepada Allah agar wabak ini segera berakhir dan agar rakyat semua dikurniakan kesihatan yang baik untuk menjalani kehidupan yang baik,” tambah Sultan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia