TERKINI
Bisnes BIZ

Top Glove untung kerana Covid19

May 14, 2020 3:33 pm – Bukan Che Ta

KUALA LUMPUR (14 Mei): Saham di Top Glove Corp Bhd naik untuk hari keempat berturut-turut hari ini, kerana ia meningkat ke paras tertinggi walaupun momentum pembelian merosot di kaunter berkaitan sarung tangan getah yang lain.

Pada 10.47 pagi, konstituen FBM KLCI naik 7.63% atau 75 sen kepada RM10.06 dengan kira-kira 15.21 juta saham bertukar tangan. Top Glove juga antara yang mendapat untung teratas di Bursa Malaysia.

Saham melambung antara RM9.43 dan RM10.52, memberikan pembuat sarung modal pasaran sebanyak RM25.08 bilion. Syarikat ini telah melipat gandakan nilainya awal tahun ini hingga kini.

Seperti kebanyakan pesaingnya, Top Glove mendapat manfaat dari pandemi Covid-19, yang menyaksikan permintaan untuk produk kesihatan termasuk sarung tangan getah melonjak secara global terutama di negara-negara yang terjejas kerana Covid19.

Ini di tengah-tengah ketakutan gelombang kedua jangkitan Covid-19 berikutan kes baru yang dilaporkan di Wuhan – pusat wabak global – setelah bandar itu dinyatakan bebas dari virus selama kira-kira sebulan.

Di peringkat global, kelompok baru telah muncul di negara-negara yang telah pulih dari krisis, memberikan peringatan keras akan bahaya gelombang baru.

Top Glove mencatatkan keuntungan bersih RM115.68 juta untuk suku kedua yang berakhir pada 19 Februari (2QFY20), meningkat 9.3% daripada RM105.79 juta yang dicatatkan pada 2QFY19. Pendapatan untuk tempoh tersebut meningkat 6% menjadi RM1.23 bilion daripada RM1.16 bilion pada jumlah jualan yang stabil.

Dari 22 rumah penyelidikan yang mengesan syarikat itu, 15 menilai syarikat dengan “belian kuat” dan “beli” sementara tujuh lagi mempunyai panggilan “tahan” atau “kurangkan” di kaunter.

Top Glove adalah pengeluar sarung tangan lateks terbesar di dunia, menurut laman webnya. Syarikat ini memiliki dan mengendalikan 44 kemudahan pembuatan di Malaysia, Thailand, dan China. Ia juga memiliki pejabat pemasaran di AS, Jerman, dan Brazil.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia