TERKINI
Dalam Negara

Pengerusi Prasarana baru

May 14, 2020 12:07 am – Zulkiflee Azmee

KUALA LUMPUR, 13 Mei – Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) telah mengumumkan pelantikan Adun Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, sebagai Pengerusi kumpulannya berkuatkuasa 11 Mei.

Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat itu mengatakan ahli perniagaan yang berpengalaman itu menggantikan bekas Hakim Besar Malaya Tan Sri Zaharah Ibrahim yang meletak jawatan pada 7 Mei.

“Lembaga pengarah dan pengurusan kumpulan Prasarana mempunyai keyakinan penuh terhadap kebijaksanaan dan kepercayaan Tajuddin untuk memacu program transformasi pengangkutan awam nasional dan untuk memperkuat sistem pengangkutan awam Malaysia kelas dunia yang dipertanggungjawabkan kepada kami.

“Lembaga pengarah, pengurusan kanan dan seluruh tenaga kerja kumpulan Prasarana ingin mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Zaharah atas perkhidmatannya ketika menjadi Pengerusi,” katanya.

Tajuddin, yang berasal dari Perak, menamatkan pengajian di Universiti Malaya dengan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi pada tahun 1972, pada tahun yang sama dia memulakan kerjayanya dalam perkhidmatan awam sebagai pegawai pentadbiran dan diplomatik.

Dia kemudian menceburkan diri di sektor swasta pada tahun 1973, di mana dia memegang banyak jawatan teratas di pelbagai syarikat dalam industri automotif.

“Dia adalah pengarah urusan kumpulan United Assembly (Services) Sdn Bhd, United Straits Fuso Sdn Bhd, Automotive Corporation (M) Sdn Bhd dan United Cycle Sdn Bhd,” kata Prasarana.

Selain industri automotif, Tajuddin juga terlibat dalam pembangunan hartanah dan sektor pendidikan tinggi swasta sebagai ketua TAJ International College di Ipoh.

Beliau juga pernah memegang pelbagai peranan penting dalam dunia korporat seperti pengarah Perbadanan Pembangunan Pertanian Perak (2005-2008), pengarah Asia Brands Corporation Bhd (2006-2007), pengarah Maju Perak Holdings Bhd (2009-2011) dan pengerusi FELCRA Bhd ( 2008-2013).

Prasarana berkata sebagai ahli politik, Tajuddin memegang pelbagai jawatan dalam Umno sejak tahun 1975 termasuk Ketua Pemuda Umno Pasir Salak (1982-1988), Exco Pergerakan Pemuda Umno (1986-1988), Ketua Bahagian Pasir Salak Umno (2004-sekarang) dan Majlis Tertinggi Umno ahli (2009-sekarang).

Beliau adalah ADUN Pasir Salak sejak 2008 dan sebelumnya merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri untuk Kampung Gajah, Perak (2004 – 2008).

Beliau juga merupakan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dari tahun 2013 hingga 2018. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia