TERKINI
Bisnes BIZ

AliBaba bantu IKS dengan persidangan online

May 14, 2020 3:44 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR (14 Mei): Alibaba.com, platform perniagaan ke perniagaan (B2B) atas talian yang terkemuka untuk perdagangan global, akan menganjurkan sidang kemuncak dalam talian satu setengah jam pertama yang bertujuan untuk membantu Industri kecil dan sederhana Malaysia (IKS) bersiap sedia untuk pemulihan pasca-Covid-19 pada 21 Mei dari jam 2 petang.

Dalam satu kenyataan hari ini, Alibaba.com mengatakan bahawa webinar, yang bertujuan untuk memberikan panduan, wawasan dan inspirasi bagi IKS Malaysia untuk berkembang dalam keadaan baru, akan menampilkan penceramah dari Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade), Alibaba.com dan IKS yang telah berjaya.

Bertemakan “Go Export 2020: Alibaba.com Malaysia Online Seller Summit”, ia akan dimulakan dengan ucaptama oleh pengarah transformasi dan perdagangan digital Matrade, Noraslan Hadi Abdul Kadir mengenai landskap e-dagang dan sokongan yang tersedia untuk perniagaan.

Ketua Alibaba.com dari Asia-Pasifik Stephen Kuo kemudian akan memperkenalkan usaha oleh platform untuk menyokong firma dalam tempoh ketidakpastian ekonomi ini, berkongsi gambaran keseluruhan pasaran e-dagang global dan pandangan berharga, termasuk tingkah laku dan trend pembeli.

Dia juga akan memberitahu bagaimana perniagaan dapat secara efektif mengakses berjuta-juta khalayak pasaran pembelian global melalui Alibaba.com.

“Kesan pandemik itu bermaksud perniagaan di seluruh dunia harus memikirkan semula keutamaan perniagaan mereka, berinovasi dan mengubah kedudukan diri.

“Syukurlah, perniagaan Malaysia ditempatkan secara unik untuk pulih lebih cepat dengan memanfaatkan peluang rentas sempadan memandangkan infrastruktur yang ada di sini, termasuk hab Platform Perdagangan Dunia Elektronik pertama di luar negara,” katanya.

Untuk mendaftar, seseorang boleh melayari https://bit.ly/AlibabaGoExport, mulai hari ini.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia