TERKINI
Dalam Negara Undang-Undang

Tambah reman kerana hina TMJ

May 12, 2020 12:38 pm – Kamal Hafiz

JOHOR BARU, 11 Mei – Polis Johor akan memohon untuk memperpanjang perintah reman terhadap bekas personaliti radio dan pelakon Patrick Teoh yang kini dalam siasatan kerana menghina Putera Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim setelah dia enggan bekerjasama dengan polis.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, suspek tidak bekerjasama sepanjang siasatan dengan mendakwa bahawa dia kehilangan telefon bimbitnya dan lupa kata laluan e-melnya.

“Sebenarnya, suspek mendakwa bahawa dia lupa semua kata laluannya semasa siasatan kami.

“Oleh kerana itu, penyiasat dapat meminta untuk menahannya selama empat hari lagi untuk menyelesaikan penyelidikan,” kata Ayob Khan dalam sidang media di markas polis kontinjen Johor di sini hari ini.

Ayob Khan berkata, tempoh reman tambahan bagi suspek akan membolehkan polis menyelesaikan siasatan mereka.

“Mungkin suspek akan mengingat semula kata laluannya semasa dalam reman,” katanya.

Teoh, seorang personaliti radio berusia 73 tahun direman di Johor Baru selama tiga hari bermula semalam setelah dia ditahan oleh polis Johor setelah dua laporan polis dibuat terhadapnya pada hari Jumaat.

Polis Johor telah bertindak atas dua laporan yang dibuat oleh dua lelaki, seorang pembangun perisian dan kontraktor, yang mendakwa Teoh telah menghina Tunku Ismail.

Pada hari Sabtu, sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) polis Johor, menjemput Teoh dari ibu pejabat polis Petaling Jaya dan unit pangsapuri Armanee Terrace di Damansara Perdana, Petaling Jaya digeledah.

Polis merampas Apple MacBook Air Teoh semasa penggeledahan dan tidak ada telefon bimbit kerana dia mengaku telah kehilangannya sehari sebelumnya.

Penangkapan Teoh adalah setelah dia didakwa telah mengeluarkan kenyataan yang tidak senonoh ketika dia berkongsi video di mana Tunku Ismail dilihat menembak senjata api automatik sebagai sebahagian daripada latihan latihan Angkatan Tentera Johor (JMF).

Namun kenyataan itu telah dipadamkan dari laman Facebooknya pada hari Khamis.

Ayob Khan berkata, siasatan polis masih di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana berkongsi kandungan yang menyinggung dan tidak wajar, yang membawa denda maksimum RM50,000 atau hukuman penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya,

Dia mengingatkan rakyat Malaysia untuk memperhatikan komen-komen di media sosial mereka yang selaras dengan deklarasi falsafah nasional negara yang merupakan Rukun Negara.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia