TERKINI
Bisnes BIZ Dalam Negara KEWANGAN

Bantuan kerajaan kepada syarikat teknologi baru

May 8, 2020 4:54 pm – Aliff

PUTRAJAYA (8 Mei): Kementerian Kewangan (MoF) memperuntukkan RM100 juta kepada Malaysia Debt Ventures Bhd (MDV) untuk membiayai Kemudahan Bantuan Pendanaan Permulaan Teknologi (TSFRF) untuk membantu syarikat permulaan teknologi yang terjejas oleh Covid-19 pandemik.

Kemudahan yang dikendalikan oleh MDV, sebuah agensi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), memberikan bantuan kewangan untuk menyokong aliran tunai syarikat dan memastikan kelangsungan operasi perniagaan syarikat-syarikat terpilih.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin mengatakan program pembiayaan TSFRF akan bermula pada 15 Mei dan diharapkan dapat memberi manfaat antara 60 dan 80 syarikat permulaan teknologi tempatan, dengan pembiayaan maksimum terhad kepada RM2.5 juta.

“Ini adalah salah satu usaha kami untuk mengurangkan beban syarikat permulaan dan kami akan memastikan semua yuran seperti yuran undang-undang, kos tambahan dan lain-lain dikecualikan.

“Proses permohonan dana ini dibuat sederhana, yang bermaksud akan ada proses permohonan yang lebih pendek, tempoh penilaian yang lebih pendek dan pengeluaran cepat, tanpa menjejaskan aspek penilaian kredit dari MDV,” katanya dalam sidang media, yang juga dihadiri oleh Menteri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz di sini hari ini.

Khairy mengatakan syarikat yang berminat untuk mendapatkan kemudahan pembiayaan ini mesti memenuhi empat kriteria, iaitu kedudukan strategik yang baik, daya saing, potensi pertumbuhan dan penilaian kredit.

Menurutnya, hasil tinjauan dari Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) mendapati bahawa lebih daripada 50% syarikat permulaan di Malaysia memerlukan antara RM500,000 hingga RM1 juta untuk memastikan kelangsungan operasi perniagaan mereka sepanjang ini tahun.

Ditanya adakah dana RM100 juta akan mencukupi untuk menolong syarikat permulaan, Khairy mengatakan buat masa ini, jumlah itu cukup dan mencukupi bagi kerajaan untuk membantu sebahagian besar syarikat permulaan yang berpotensi bertahan.

Sementara itu, Tengku Zafrul mengatakan MoF akan mempertimbangkan untuk meningkatkan kemudahan pembiayaan jika jumlah permohonan untuknya tinggi.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia