TERKINI
Bisnes BIZ TEKNOLOGI

AmBank Group berhasrat bina E-Marketplace

May 6, 2020 4:02 pm – Aliff

KUALA LUMPUR, 5 Mei – Kumpulan AmBank berhasrat untuk menubuhkan e-marketplace untuk pengusaha perniagaan untuk membantu mereka menjual produk dan perkhidmatan mereka di tengah-tengah cabaran ekonomi semasa.

Pengarah Urusan AmBank Business Banking Christopher Yap mengatakan kumpulan itu merancang untuk melancarkan pasar elektronik bulan ini, sambil menambah bahawa kumpulan itu berharap inisiatif itu dapat membantu para pengusaha untuk bergerak di luar bantuan kewangan.

“Oleh kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), orang masih berhati-hati untuk keluar, oleh itu pelanggan dapat membeli produk penting melalui e-marketplace, terutama untuk Hari Raya yang akan datang, dan sekurang-kurangnya pengusaha akan mempunyai aliran tunai,” katanya berkata pada webinar “Merangkul Norma Baru: Sekarang dan Melebihi PKP”, yang dianjurkan oleh Plus Solar.

Sementara itu, Yap mengatakan pandemi Covid-19 dan PKP telah mengganggu rantaian bekalan, dan mengubah tabiat pengguna kerana membeli-belah dalam talian menjadi norma baru.

Dia mendesak para pengusaha untuk menerapkan e-commerce kerana sudah menjadi norma baru.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) LH Plus Sdn Bhd, Callum Chen berkata, pandemi Covid-19 adalah pemangkin perubahan.

“Cabaran adalah terutamanya dalam pemikiran orang ramai; mengubah pemikiran dan tingkah laku adalah sukar, tetapi kita dapat mengatasinya melalui penerimaan dan pemikiran positif.

“Ambil sebagai pengembaraan. Ini mengenai kelangsungan hidup, jadi kita perlu menghadapi ketakutan kita, ā€¯katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Plus Solar Systems Sdn Bhd, Ko Chuan Zhen berkata, teknologi telah menjadi penting baru berikutan krisis yang sedang berlaku.

“Perkara yang baik tentang pandemik ini adalah peningkatan kesedaran mengenai kelestarian. Kita telah menyaksikan hidupan liar bebas berkembang dari kerosakan manusia dan juga pemanasan global berkurangan.

“Sudah tentu, ini menjadikan kita lebih sedar akan kesan kita terhadap alam sekitar,” katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia