TERKINI
Dalam Negara Politik

Muhyiddin akan terus selamat ?

May 1, 2020 10:40 am – Aliff

Beberapa hari yang lalu, seorang Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menghantar mesej kepada saya untuk bertanya, “Bagaimana anda menentukan penilaian sokongan kepada PM?”

Kesimpulan saya ambil bukan dari tinjauan mendalam seperti yang dilakukan oleh firma penyelidikan. Sebaliknya, ia berdasarkan komen-komen yang dibuat oleh orang-orang di media sosial, terutama yang dilakukan oleh masyarakat Melayu mengenai laporan berita mengenai Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Namun, saya tidak menolak kemungkinan bahawa pasukan tentera siber dan Perikatan Nasional boleh berperanan dalam membentuk naratif pro-Muhyiddin.

Walaupun begitu, tidak salah untuk mengatakan bahawa Muhyiddin mempunyai kumpulan sokongannya sendiri di kalangan rakyat – dan jumlah mereka cukup banyak. Itu boleh menjadi persepsi, tetapi dalam politik, bukankah semuanya itu persepsi?

Namun demikian, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Ilham Center, Azlan Zainal, sejauh mana sokongan terhadap Muhyiddin “masih menjadi tanda tanya” walaupun telah mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong untuk menjadi perdana menteri.

Apa yang diungkapkan, seperti yang dikatakan oleh Azlan, adalah sokongan secara total yang diberikan kepada PM oleh parti-parti politik. Oleh itu, Muhyiddin masih memerlukan keajaiban 112 Ahli Parlimen untuk menyokongnya ketika Parlimen bersidang pada 18 Mei.

Parlimen, kata Azlan, adalah medan terbaik bagi Muhyiddin untuk menunjukkan bahawa dia memang mempunyai angka sokongan. Nampaknya persidangan Parlimen akan diadakan kerana perdana menteri sendiri telah berjanji bahawa pemerintahnya akan mengemukakan pakej rangsangan ekonomi untuk mengurangkan kesan pandemik Covid-19 untuk dibahaskan, seperti yang diminta oleh banyak pihak, khususnya pembangkang.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dan timbalannya Datuk Mohd Rashid Hasnon juga telah memberitahu media bahawa persidangan Parlimen akan berjalan seperti yang dijadualkan.

Oleh itu, wabak itu tidak akan menjadi alasan untuk menangguhkan prosiding. Parlimen sepatutnya bersidang pada 9 Mac tetapi ditangguhkan kerana beberapa faktor, termasuk kenyataan bahawa Kabinet masih belum dibentuk.

Pentadbiran Muhyiddin baru saja mengambil alih dari Pakatan Harapan. Rampasan kata orang politik, PH ingin menguji perdana menteri di Parlimen tetapi kecewa dengan penangguhan itu.

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini mengatakan bahawa undi tidak percaya tidak akan dibentangkan dalam sesi parlimen akan datang. (Menarik untuk mengetahui apa yang dikatakan Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai hal ini.) Sebenarnya, beberapa jam sebelum membuat kenyataan itu, Anwar telah bertemu Muhyiddin untuk pertama kalinya sejak menjadi PM.

Dalam pertemuan selama 45 minit itu, dilaporkan bahwa perdana menteri mengangkat isu-isu mengenai pandemik dan mengusulkan untuk memulai sidang parlimen pada 18 Mei.

Seorang pemerhati politik mengatakan, “Muhyiddin nampaknya berselindung di sebalik nada perdamaian antara Anwar.” Tetapi berdamai atau tidak, Anwar juga turut mengatakan, “Saya menyatakan dengan jelas bahawa kerajaan tidak boleh menggunakan Covid-19 untuk mengatakan bahawa ia akan selamat selamanya.”

Buat masa ini, kedudukan Muhyiddin masih lagi selamat, tetapi beliau tidak akan berehat pada kemenangannya. Beliau telah mengambil beberapa langkah menaikkan sokongan untuk memperkuat cengkamannya pada jawatan perdana menteri.

Salah satu yang menarik banyak perhatian dan diperdebatkan adalah pelantikan ketua-ketua syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Kata Azlan, “Melantik anggota parlimen kerajaan adalah sebahagian dari perancangna penting Muhyiddin untuk mengukuhkan kedudukannya.”

Nama-nama tokoh Umno yang terkenal disiarkan untuk jawatan tertentu. Menurut Azlan, PM sedang berusaha untuk menenangkan pemimpin Umno yang tidak berada dalam Kabinetnya dan yang mengkritik pentadbirannya.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan (yang juga menteri undang-undang) telah membuat kenyataan terbuka bahawa semua Ahli Parlimen akan dilantik untuk mengetuai GLC. Kenyataannya dilihat cuba memberi komitmen kepada PM untuk melantik Ahli Parlimen PAS, walaupun dia tidak menyebut partinya secara khusus.

Jelas bahawa Muhyiddin menghadapi dilema mengenai bagaimana mengimbangi antara menenangkan PAS dan Umno sebagai balasan atas sokongan mereka agar beliau kekal sebagai PM.

Menurut Azlan, jelas bahawa Muhyiddin ingin memastikan tidak ada yang menarik sokongannya. Secara semula jadi, katanya, PM mesti memastikan bahawa tidak ada yang meninggalkan kapal.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia