TERKINI
BERITA Bisnes KEWANGAN

Cabaran sektor penerbangan negara – Covid 19

April 12, 2020 10:17 am – Aiman Shahar

KUALA LUMPUR, 12 April – AirAsia adalah salah satu daripada beberapa syarikat penerbangan di dunia yang memilih untuk mengekalkan semua kakitangannya walaupun akan mengalami penurunan gaji di tengah masa yang sukar bagi industri penerbangan di seluruh dunia kerana pandemik Covid-19, kata salah seorang pengasasnya Tan Sri Tony Fernandes.

Fernandes, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, juga menggesa pelanggan penerbangan tambang murah itu menerima kredit bagi penerbangan gantian dan bukannya mendesak untuk pembayaran balik.

Dia secara terang-terangan mengatakan bahawa AirAsia mungkin menghadapi cabaran terbesarnya sekarang, kerana kos yang masih harus dibayar tanpa pendapatan masuk.

“Kami tidak memiliki pendapatan masuk, 96 persen pesawat kami tidak beroperasi dan kami masih mempunyai komitmen kewangan yang berterusan seperti pembekal bahan bakar dan ejen penyewaan,” tulisnya dalam surat terbuka kepada pelanggan AirAsia malam tadi, sambil menambah bahawa syarikat penerbangan itu “Melakukan segala yang mungkin untuk mengurangkan kos” untuk membolehkannya kembali berjuang secepat mungkin.

“Kami adalah salah satu daripada beberapa syarikat penerbangan di dunia yang masih menyimpan semua kakitangan kami. AirAsia adalah sebuah keluarga dan terdapat puluhan ribu Allstars yang bergantung kepada perniagaan dan pekerjaan untuk kehidupan mereka dan kesejahteraan keluarga mereka sendiri.

“Kamarudin dan saya tidak akan mengambil gaji dalam tempoh ini dan Allstars dari seluruh bidang telah menerima pengurangan gaji sementara dari mana-mana antara 15-75 peratus, bergantung pada usia tua, untuk berkongsi kesan yang ada pada perniagaan kami. Saya berterima kasih kepada mereka atas pengorbanan mereka dan mengingat gambaran besar ketika kita bersama-sama melakukan ini, ”katanya, merujuk kepada pengasas bersama dan ketua eksekutif Kumpulan Airasia, Datuk Kamarudin Meranun.

Menjawab kepada pelanggan, Fernandes berkata beliau menyesal bahawa banyak pelan perjalanan pelanggan telah terjejas, menjelaskan bahawa AirAsia seperti semua syarikat penerbangan tidak mempunyai pilihan selain membatalkan sejumlah besar penerbangan disebabkan sekatan kerajaan yang dikenakan untuk membendung penyebaran Covid-19.

“Saya tahu banyak dari anda telah menyatakan kekecewaan kerana tidak menerima bayaran balik untuk penerbangan anda, tetapi saya menyeru anda untuk menerima kredit sebagai alternatif yang baik,” katanya, sambil menyatakan penghargaan ketika menyatakan bahawa lebih daripada 80 peratus pelanggan syarikat penerbangan telah menerima tawaran kredit.

Beliau berkata AirAsia percaya dasar tawaran kredit itu merupakan penyelesaian terbaik sekarang dan ia seiring dengan banyak pengendali dalam industri pelancongan, selain mengatakan ini adalah langkah dengan fokus AirAsia untuk melepasi tempoh yang sukar untuk membolehkan ia terbang dengan pelanggan secepat mungkin.

“Walaupun kami sangat menggalakkan anda untuk menerima kredit yang segera dan dilengkapi dengan kesahihan 365 hari dan membolehkan anda menukar tarikh penerbangan anda untuk beberapa kali tanpa had, kami menerima permintaan bayaran balik berdasarkan kes demi kes. Walau bagaimanapun, disebabkan banyak permintaan yang kami terima, ia mungkin memerlukan proses yang panjang antara 12 hingga 16 minggu, “katanya.

Fernandes juga mengatakan AirAsia kini menangani 10 kali jumlah pertanyaan biasa dari pelanggan atau kira-kira 500,000 tetamu setiap hari sekarang, sambil menambah bahawa penambahbaikan sedang dilakukan pada Allstar AVA maya syarikat atau sistem chatbotnya setiap hari.

“Kami bekerja tanpa mengenal penat lelah, sepanjang masa, untuk memberi bantuan kepada setiap seorang daripada anda,” katanya, sambil menambah bahawa syarikat itu telah menarik 1,800 kakitangan dari fungsi lain yang sukarela membantu membantu pelanggan sepanjang masa menerusi platform LiveChat, Facebook Messenger, Twitter dan WeChat.

Pada 26 Mac, Kumpulan AirAsia mengumumkan bahawa ia sedang merehatkan sebahagian besar pesawatnya dengan penggantungan penerbangan sementara, dan kemudian juga mengatakan bahawa pihak pengurusan dan pekerja kanan kumpulan itu telah membuat keputusan untuk mengambil gaji antara 100 peratus pada paling tinggi hingga 15 peratus untuk membolehkan syarikat penerbangan melepaskan jangka masa permintaan perjalanan yang sangat rendah dan meminimumkan kesan terhadap pekerja di posisi junior.

Syarikat penerbangan lain seperti Malindo Air pada bulan lepas dilaporkan telah meminta kakitangan untuk mengambil bayaran gaji dan cuti tanpa gaji sementara, Malaysia Airlines dilaporkan juga dikenakan potongan gaji 10 peratus ke atas pengurusan kanannya dan meminta kakitangan mengambil cuti tanpa gaji.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia