TERKINI
Bisnes KEWANGAN

SME akan mati jika tidak dibantu kerajaan

April 1, 2020 3:43 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (31 Mac): Perusahaan kecil dan sederhana (SME) menjangkakan pengumuman mengenai penambahbaikan selanjutnya ke atas pakej rangsangan, dengan peruntukan untuk membantu menampung mereka dalam tempoh yang mencabar ini.

Kebanyakan SME tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk memenuhi gaji selepas satu bulan terpaksa tutup. Sekiranya tiada pertolongan datang dengan cepat, mungkin sektor ini akan lebih parah.

Menteri Kewangan yang baru dilantik Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz, bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong telah bertemu dengan pelbagai persatuan sejak dua hari lalu untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang apa yang dari pelbagai industri perlu supaya kerajaan dapat memberikan bantuan yang lebih disasarkan.

Mereka telah bertemu dengan Dewan Perniagaan China Bersekutu, Persatuan SME Malaysia, Dewan Perniagaan dan Industri Indian Bersekutu Malaysia, Dewan Perniagaan Islam India, Persatuan Penjaja Melayu dan Peniaga Kecil Malaysia, Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM) , Perikatan Operator F & B Malaysia (MyF & B) dan Majlis Pengguna & Pembinaan Kapal Negara, antara lain.

Presiden Persatuan SME Malaysia Datuk Michael Kang memberitahu bahawa beliau berharap kertas kerja mengenai SME akan dibentangkan pada mesyuarat Kabinet pada hari Rabu.

Kang bertemu dengan Zafrul, Mustapa dan Wee pada Isnin untuk memberi maklum balas mengenai pakej rangsangan prihatin yang diumumkan Jumaat lepas. Maklum balasnya adalah mudah. “Kami mengharap kerajaan untuk membantu gaji dan sewa atau memberikan pinjaman jangka pendek yang sangat khusus untuk perbelanjaan enam bulan ini. Hanya untuk peralihan untuk tempoh MCO (Perintah Kawalan Pergerakan). “

Kebanyakan SME membayar kos tetap ini daripada pendapatan mereka untuk bulan itu, kata Kang. Tetapi kerana tidak ada pendapatan untuk dua minggu yang lalu, mereka berjuang untuk membayar gaji dan sewa.

Beliau berkata dalam pakej rangsangan yang diumumkan Jumaat lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata subsidi gaji itu bersyarat kepada syarikat-syarikat yang membayar gaji penuh tanpa potongan gaji atau cuti tanpa gaji. “Ini akan membunuh SME. Jika kerajaan boleh membayar peratusan gaji tertentu, seperti yang mereka lakukan di UK dan Kanada, ia akan membantu SME dalam mengurangkan beban kos operasi tetap. Bukan sahaja gaji tetapi kos tetap lain seperti potongan KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), bil utiliti dan sewa. “

Kang berkata SME tidak berada dalam kedudukan untuk menerima pinjaman mereka kerana 80% daripada mereka tidak layak mendapat pinjaman. “Mereka sentiasa menggunakan wang mereka sendiri kerana hari ini, anda perlu melalui kriteria yang sangat ketat untuk melayakkan pinjaman. Jadi, banyak SME menghadapi masalah besar kerana aliran tunai di tangan akan bertahan selama satu bulan, mungkin dua bulan sahaja. “

Beliau menegaskan bahawa keperluan kebanyakan SME adalah sangat mudah. “Anda hanya perlu membantu kami menanggung kos kami sehingga ekonomi pulih dan kami boleh membuat wang semula dan membayar balik.”

Jurucakap MyF & B, Joshua Liew, yang bertemu menteri hari ini, berkata mereka mengakui bahawa industri F & B telah terkena kesan paling sukar oleh MCO. “Tengku Zafrul, khususnya, sangat berminat untuk mengetahui senario kes tertentu dari pelbagai sudut dan apa yang mereka alami. Beliau berkata kerajaan perlu memberi SME dengan lebih banyak bantuan yang disasarkan dan bahawa industri F & B mengalami kejatuhan yang paling drastik, dari apa yang dilihatnya. “

Satu isu yang mereka ambil ialah komisen yang dikenakan oleh syarikat perkhidmatan penghantaran. “Dia bertanya apa komisyennya adalah pra-MCO dan selepas MCO di tempatnya, dan terkejut mendapati mereka tidak menjatuhkan komisen mereka, sekurang-kurangnya untuk tempoh tertentu ini. Saya fikir dia telah menugaskan pegawainya untuk menghubungi dan berbincang dengan mereka, “kata Liew.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa
Live COVID-19 statistics for
Malaysia
Confirmed
5,482
Recovered
3,349
Deaths
92
Last updated: 1 month ago
covid
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.
Live COVID-19 statistics for

Malaysia